tisdag 15 december 2009

Jul + alkohol = sant?


Jul + alkohol = sant? Media, tidningar och reklam deklarerar tydligt julen som en glädjens högtid, med frid och ro i själen. En frid och ro som infinner sig hos de flesta, men inte hos alla. Julen betyder också något helt annat för många barn och ungdomar: föräldrar som dricker, beter sig konstigt och bråkar.

Alkohol, kan vara en livsfarlig drog, för dig själv och för andra. En drog som vid ett missbruk är viktigare än doften av en nygriljerad skinka, ett stämningsfull sken från granen eller en förväntansfull blick hos barnen. Missbruk kan leda till ökat våld, ett våld som får all frid, all ro, all förväntan, att förvandlas till ett ondskefullt moln. Oskyldiga, tindrande barnögon förvandlas till tårar och åter tårar. En spyende vulkan, en het smärtsam lava sprider sig i en jämn ström och släcker alla ljus i dess närhet.

Fler än vart fjärde barn och ungdom har känt obehag under julen – på grund av att mamma och/eller pappa druckit alkohol.I en ny undersökning från nykterhets-organisationen IOGT-NTO fyra förbund, , har barn och ungdomar tillfrågats om de någon gång känt obehag under julen för att någon vuxen druckit alkohol.Vart tionde barn och ungdom upplever att julen är obehaglig varje år för att de vuxna tar sig en stänkare.

Enligt Folkhälsoinstitutet lever ungefär vart femte barn i Sverige med föräldrar som har en riskfylld alkoholkonsumtion, skrämmande!

Alkoholism är en sjukdom, inte ett livsstilsval.(Alcoholism.com)

// Molnkvinnan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar